WINGI - A free speech sanctuary
LOG IN
Forgotten your password? Click here.

Register

Mysl nemusí zemřít s tělem, nahota osvobozuje
POLITICS
SCIENCE
ETHICS
SOCIETY
HUMAN
CULTURE
Myšlenky umírají s tělem, ale nemusejí. Existuje způsob, pomocí kterého lze alespoň částečně zachovat ducha každého člověka tak, aby mohl promluvit ke každému, kdo si to bude přát.

Jsou vzpomínky spící v naší mysli tak hluboko, že často ani nevíme, že je vůbec máme. Občas se probudí, když je něco štípne, vyjdou po schodech nahoru a stráví s námi trochu času, než se zase vrátí ke spánku, ze kterého už se možná nikdy neprobudí. Vzpomínky neumírají podle toho, jak jsou důležité, ale podle toho jak často bdí. Některé z těch nejlepších vzpomínek nebudíme často, protože jsou vzácné a přerušovaný spánek by je mohl poškodit. Může se proto snadno stát, že i ty nejlepší vzpomínky upadnou do kómatu a už nás nikdy nenavštíví. Jsou lidé, kteří dokáží po těchto schodech sejít dolů. Existuje ovšem i jednodušší způsob, jak vzpomínky navštívit.

Jedním z hlavních impulsů, které mě vedly k tomu, abych založil Wingi byla představa virtuální skříně, kam člověk může poskládat svoje myšlenky, utřídit je a po čase opět navštívit. V tomto duchu fungovala čarovná myslánka v knihách o Harry Potterovi od J. K. Rowlingové, kde byli čarodějové schopní doslova si vytáhnout vzpomínku z hlavy, stočit do lahvičky a později se k ní kdykoliv vrátit. Tento nástroj otevřel spoustu možností a jeho praktická hodnota pomohla hrdinům této série k dosažení jejich cílů. Byl to taky způsob jak uchovat cenné vzpomínky tak, aby nikdy nezemřely.

Do jisté míry učinily nesmrtelného i jejich majitele, protože co jiného je člověk, než myšlenky a vzpomínky s tělem, které umožňuje jejich rozvoj? A v tomto směru funguje i Wingi. S každou vloženou myšlenkou se čím dál přesněji vykresluje otisk uživatelovy mysli. Dlouho po tom, co se jeho tělo rozplyne, jeho mysl tu bude dál a kdokoliv do ní bude moci nahlédnout. Soubor jeho myšlenek pak bude jako jeden z těch živých obrazů, které ke studentům školy čar a kouzel promlouvaly ze stěn síní. Jedině psaní lze člověka učinit nesmrtelným. Všechno, co vytvoříme, jsou viteály, které nás udrží ve spojení se světem, ze kterého nevyhnutelně odejdeme. William Shakespeare k nám prostřednictvím svých her či sonetů promlouvá na vzdálenost více než 400 let, ale tuhle příležitost mají všichni. Kdokoliv může promluvit k potomkům, které nemá šanci za svůj život vidět a kdokoliv pak může nahlédnout do myslí svých předků. Nesmrtelnými se nemusí stát jen ti nejlepší a mysl nemusí zemřít s tělem. Ale všechny pravdy světa zemřou s člověkem, pokud je ten člověk nenapíše.

Je ovšem i další, mnohem bezprostřednější účinek, které psaní myšlenek produkuje. Je to směs úlevy, lehkosti a svobody. Tak jako jsou vzpomínky, které spí, jsou i myšlenky, které naopak hoří, burácejí, dupají a bodají. Jsou myšlenky, které jsou těžké jako olovo a pro mysl představují nesmírnou zátěž. Přesto máme důvod s nimi z nějakého důvodu pracovat. V hlavě jsou ovšem těžko uchopitelné, beztvaré a stále se měnící. Jakmile je ale člověk převede do slov a jejich kombinací, jsou jako přibité hřebíky a nemohou se hýbtat. Jsou zcela pod naší kontrolou. To nám umožňuje si je prohlédnout v celé jejich délce, šířce i hloubce. Umožňuje nám to tyto myšlenky prohlížet, pitvat a prozkoumávat. Umožňuje nám to dostat je z hlavy, kde je nikdo nevidí a ukázat je ostatním.

Jakékoliv pravdě je nejlépe na vzduchu. Pokud ji zavřeme do krabičky, začne se v ní vytvářet tlak, dokud neexploduje. Je to tak i s pravdou o nás samotných. Psaní je jako ventil, který tento tlak povoluje a vrací mysl i tělo do rovnovážného stavu. Transparentnost myšlení je jako představa nahoty na veřejnosti. Pro někoho noční můra. Na veřejnosti se můžeme stydět za to, s čím jsme v soukromí spokojení. S psaním je to stejné, jen neodhalujeme tělo, ale nitro, což je pro řadu lidí ještě obtížěnjší. K tomu pocitu absolutní svobody, kterého lze dosáhnout pouze, až zahodíme stud za to, kým skutečně jsme, ale stojí za to se propracovat.

Actions available

Favorite

View later

Report
Published: 1 year ago
Language: Czech - čeština
Unique readers: 103
Share on Facebook
1
0
Share on Twitter
Přečíst později
Může smrt představovat naději?
Přečíst později
Wingi: Komunikací k lepšímu já i společnosti
Přečíst později
The Problem of Too Many Paths
Přečíst později
Box
Přečíst později
Pohled na svět mladšíma očima
COMMENTS
You need to log in to add comments.
Nothing here yet.
Copyright © 2024, Wingi - All rights reserved